Lézervágás, lézrgravírozás, lézermarás, lézerjelölés. Hogy melyik eljárás mit takar, azt könnyen összetévesztik a laikusok és gyakran egyszóval csak lézerezésnek hívják. Biztos vannak gyártók, akik fennhéjázó szakmaiságunkkal éreztetnék veled, hogy egyszerű halandóként nem értenek meg téged. Nálunk nem kell ettől tartanod. Mond el nekünk, hogy mit szeretnél, és mi igyekszünk sallangmentesen megérteni és pontosan megvalósítani az elképzeléseidet.

Ugyanakkor most el is áruljuk a „titkot”, hogy melyik lézertechnika mit is takar.

Lézerjelölés: ez egy nagyon alacsony energiaszinten történő színezési eljárás, ami arra szolgál hogy magas kontrasztú jelölést hozzunk létre az anyag felszínén. Ez lényegében egy oxidációs folyamat, aminek következtében mélyfekete vagy éppen csillogó színre váltanak az alapanyag felszíne alatti rétegek. Hívhatnánk akár lézerszínezésnek is. Általában – egy speciális paszta segítségével – fémeknél alkalmazzuk, de egyes műanyagok is alkalmasak rá, hogy lézerjelöljük őket. Leggyakrabban szériaszámokat, modellkódokat egyéb piktogramos jelöléseket készítünk vele, de akár dizájn megjelenítésére is alkalmas.

Lézergravírozás: Ez már több energiát igényel. Itt bizony van mechanikus elváltozás, ha a felszínt nézzük. Megjeleníthető vele egy kép, és a gravírozás mélysége akár kézzel is tapinthatóvá válik. Az eljárás során a magas, pontonként változó hőmérséklet hatására a felületi réteg változatos mértékben elporlad, aminek melléktermékét egy elszívó berendezéssel eltávolítjuk. A gravírozás mélysége – anyag keménységtől függően – akár 0,02 milliméterenként változtatható. A legtöbb fajta anyag lézergravírozható. Nagyon jól mutatnak a lézergravírozott fa felületek, műanyagok, dekorlemezek, bőrök és papírok is.

Lézermarás: Lényegében a lézermarási eljárást lehet a lézergravírozás alkategóriájaként tekinteni. A legfőbb különbség a felületi kezelés mélységében van. A marásnál ez az érték gyakran nem több mint 0,01 mm. Nagyon finom mintázatok kirajzolására alkalmas eljárás, amit például az ékszerek megmunkálásánál alkalmazunk, de ide számít a kétrétegű Laserply anyag felületének „lézerezése” is, ahol a gép feladata csak a pár mikron vastagságú felső réteg lemarása, hogy az alatta lévő szín láthatóvá váljék.